Sok segítő kéz gyűjtötte a tölgyfák kincseit a Tisza-parton

Megosztás

Kedden kora este rengeteg lelkes önkéntes gyűlt össze a szolnoki Tisza-parti sétányon, hogy a Zöld Erő Egyesület felhívására összegyűjtse a tölgyfák alá hullott makktermést. Cikkünkből kiderül, hogy miért fontos a makkgyűjtés és hogyan segíthetünk ősszel a kertünk lakóinak.

A makk nem csupán egyszerű hulladék, hanem értékes táplálék, amely számos állatfaj számára jelent túlélést a hideg hónapokban. A Zöld Erő önkéntesei által összegyűjtött termést a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület helyezi el etetőkbe a környéken. A szajkók, varjak, rágcsálók, és még a mókusok is örömmel raktározzák el, segítve ezzel a tél átvészelését. Az etetők lehetőséget adnak arra, hogy az erdők lakói könnyebben jussanak hozzá ehhez az értékes táplálékforráshoz, különösen azokban az években, amikor a makktermés kevesebb.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Hogyan segíthetjük az állatokat ősszel?

A kertünkben is sokféleképpen segíthetjük a vadon élő állatokat, különösen a tél közeledtével. Az apró rágcsálók, madarak és sünök mind hasznot húzhatnak abból, ha egy kis figyelmet fordítunk az ősz adta lehetőségekre. Íme néhány tipp, amivel hozzájárulhatunk a körülöttünk élő kisállatok túléléséhez:

  1. Etetők kihelyezése: Ahogyan a makkgyűjtés is segíti az állatok élelmiszer-utánpótlását, úgy a saját kertünkbe is kihelyezhetünk madáretetőket. Magvakkal, például napraforgóval, mogyoróval és persze makkal tölthetjük fel őket.
  2. Sünbarát kert kialakítása: Ha a sünök számára menedéket akarunk nyújtani, hagyjunk egy kevés levél- és ághalmot a kert sarkában. Ezekben könnyen találnak helyet maguknak a télre. Fontos, hogy kerüljük a műanyag és fém rácsok használatát, amelyekben az állatok elakadhatnak.
  3. Rágcsálók támogatása: Az egerek és mókusok is hasznot húzhatnak az etetőkből. Ha van lehetőségünk, építsünk egyszerű, fedett tárolókat nekik, ahol védettek a hidegtől és az esőtől.
  4. Víz biztosítása: A tél közeledtével gyakran nehéz a vadon élő állatok számára ivóvizet találni. A kertünkbe kihelyezett sekély vízforrásokkal, itatókkal hozzásegíthetjük őket a hidratációhoz.
  5. Rovarhotel: Az őszi időszakban számos rovar, például méhek vagy lepkék keresnek téli menedéket. Egy rovarhotel kialakításával biztonságos helyet biztosíthatunk számukra a kertben.

Fotó: Szolnoki Zöld Erő

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek